Kindertehuis Nos Kasita

Kindertehuis Nos Kasita


November 2014:

Nieuwe Kindertehuis voor kinderen van Nos Kasita officieel geopend:

Gisterenavond 12 november is het nieuwe kinderthuis voor Nos Kasita in aanwezigheid van de president van Suriname, de heer Bouterse en de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, mevrouw Amafo officieel geopend. Na 1 jaar en drie maanden hebben de kinderen weer een nieuw vast onderkomen. Tante Lottie heeft samen met de kinderen een rood lint doorgeknipt, waarna iedereen het nieuwe huis heeft kunnen bezichtigen. Het huis heeft slaapplekken voor 96 kinderen en is voorzien van 8 badkamers, een gemeenschappelijke ruimte en een grote moderne keuken.


December 2013:
Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft de eerste steen gelegd voor de bouw van het kinderhuis Nos Kasita. Het tehuis komt op Hanna’s Lust. Over 6 maanden moet het tehuis klaar zijn. 

ed2c06580730ded0e11d928f53dd0a9c.jpg___min_amafo.jpg


29 juli 2013: Kinderhuis Nos Kasita volledig afgebrand

Op 29 juli 2013 heeft een ernstige brand het kindertehuis Nos Kasita onbewoonbaar gemaakt. De kinderen en begeleiders verblijven tijdelijk in Naks te Lelydorp. Zodra er meer nieuws bekend wordt maken wij dat hier bekend. Volg ook onze informatie op de homepage.

De Stichting Kansen voor Suriname zet zich al langere tijd in voor het kindertehuis Nos Kasita aan de Indira Ghandi weg te Paramaribo. In dit kindertehuis verblijven 84 kinderen in de leeftijd van 2 tot 19 jaar.

Afgelopen maandagavond 29 juli om ongeveer 19.30 uur is door brand het kinderhuis Nos Kasita volledig verwoest. De brand is waarschijnlijk ontstaan in de zekeringenkast. Het personeel was er snel bij en heeft snel ingegrepen. De kinderen zouden net gaan eten en waren allemaal beneden. Door adequate hulp ook van omstanders zijn alle kinderen en begeleiders gelukkig snel in veiligheid gebracht. De kinderen en begeleiders zijn ’s avonds opgevangen in de KKF (Kamer van Koophallen en Fabrieken).

De bestuursleden van de Stichting Kansen voor Suriname hebben kort voordat de brand ontstond nog een bezoek gebracht aan het kinderhuis van 16.00 tot 17.00 uur. Wij hebben de kinderen op bollen getrakteerd en er is met mevrouw Dakriet (tante Lottie) gesproken over de verdere hulp van onze Stichting aan het kinderhuis.  Toen wij ’s avonds het bericht kregen dat het kinderhuis in brand stond zijn wij meteen naar de opvanglocatie in het KFF gegaan. Aldaar hebben wij met mevrouw Dakriet en de kinderen gesproken. De opvanglocatie is goed toegerust om de kinderen te kunnen opvangen. Er is door het NCCR (Nationaal Coordinatie Centrum voor Rampenbeheersing) adequaat hulp verleend. De kinderen konden slapen in een grote hal op matrassen met dekens, en de kinderen kregen wat te eten en te drinken. De volgende dag hebben wij in de stad voor de kinderen speelgoed en kleding gekocht, welke wij aan de kinderen hebben uitgedeeld. Vanuit het NCCR is psychische hulp ingezet. Vanuit de Stichting Kansen voor Suriname zijn wij al langer bezig met psychisch onderzoek en begeleiding van de kinderen en de begeleiders door MoleMann Mental Health uit Paramaribo. Zij kennen de kinderen, de begeleider en tante Lottie goed. Ook zij zijn vanaf dinsdag met drie man aanwezig in de opvanglocatie om de kinderen en begeleiders te ondersteunen. Een deel van het bestuur is nog in Paramaribo aanwezig om de kinderen verder te ondersteunen. Hou onze website in de gaten voor het laatste nieuws.

1 augustus: De kinderen zijn gisteren overgebracht naar de Volkshogeschool Naks in Lelydorp. Lelydorp ligt ten zuiden van Paramaribo op een kwartiertje rijden.  Gisteren is onze Stichting daar gaan kijken en heeft aan alle kinderen papaja uitgedeeld. De locatie is geschikt om te verblijven. Vandaag zal er een gesprek plaatsvinden met de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, mevrouw Amafo. Bij dat gesprek zullen tante Lottie en een bestuurslid van onze Stichting aanwezig zijn.

2 augustus: Het gesprek van gisteren met de Minister van Sociale zaken en Volkshuisvesting mevrouw Amafo is goed verlopen. Tante Lottie was daarbij aanwezig samen met een bestuurslid van onze Stichting. De Minister heeft een commissie ingesteld die voor een permamente oplossing moet gaan zorgdragen. Tante Lottie zal deel uitmaken van deze commissie. Komende week vindt een overdracht plaats tussen NCCR en de commissie. De commissie heeft als taak een document op te leveren waarin beschreven staat wat er nodig is voor een nieuw kindertehuis.
De kinderen maken het ondertussen naar omstandigheden goed. Ondanks de hoeveelheid spullen die zijn gebracht ontbreekt het wel nog steeds aan essentiele spullen: zo hebben veel kinderen geen schoenen om naar school te gaan, en moeten op slippers naar school.

4 augustus: Ondanks alle ellende toch ook positief nieuws van Nos Kasita: Thelma, één van de oudere meisjes uit het kinderhuis is geslaagd voor haar Mulo-diploma. Gefeliciteerd Thelma! Hartstikke goed gedaan! Ze gaat nu verder met Havo/VWO en hoopt daarna bedrijfseconomie te gaan studeren.
Op 14 augustus werd ook bekend dat van de 5 kinderen die in de 6e klas zitten er 4 zijn geslaagd. Twee voor de Mulo en 2 voor de LBGO. Ook zij van harte gefeliciteerd!

6 augustus: De kinderen en begeleiders kunnen in ieder geval 3 maanden verblijven in Naks te Lelydorp. Het is een mooie locatie, ruim, met aparte slaapvertrekken voor de jongens en de meisjes. Er zijn bedden (3 bedden per kamer) maar er is nog een gebrek aan bijvoorbeel lakens en kussens. Het is nu afwachten op wat de commissie verder gaat beslissen over een nieuwe toekomstige locatie voor het kinderhuis. Zodra er meer nieuws is laten we dat hier weten.


2011

Namens de Stichting KAVOSU heeft een delegatie van de Stichting in augustus 2011 het kindertehuis bezocht voor een eerste echte kennismaking. Dit mede naar aanleiding van de donatie vanuit het goede doelen fonds van de ING. Tot dan toe was het contact vanuit Nederland verlopen. Wij hadden een afspraak met de leidster van het kindertehuis. Zij was op dat moment druk bezig de kleren te wassen in twee kinderzwembaden. De wasmachine was voor de zoveelste keer stuk. Tijdens het gesprek vertelden wij dat onze Stichting een donatie heeft ontvangen van het ING goede doelen fonds en dat wij daarmee het kindertehuis zouden willen ondersteunen. Wij hebben haar gevraagd wat haar wensen waren op korte termijn. Zij gaf aan dat ze begeleiders nodig heeft om toezicht te houden op de kinderen en om activiteiten uit te voeren met de kinderen. Ook zijn er 60 kinderen die niet kunnen zwemmen en die willen heel graag op zwemles. Tot slot had ze een financiële bijdrage nodig om de 40 kinderen van 4 t/m 12 jaar naar een vakantie school te sturen. Namens de Stichting hebben wij een financiële bijdrage gegeven om de kinderen met een bus te vervoeren naar de vakantie activiteiten.

De donatie van “het ING goede doelen fonds” werd gestort op 26 augustus 2011 en wij hadden toen nog een week om spullen aan te schaffen voor het kindertehuis. Het eerste wat we hebben gekocht is natuurlijk een wasmachine: Verder nog poederzeep, tandpasta, badzeep en andere schoonmaakmiddelen.
En puzzels, kleurplaten en kleurpotloden voor de jongste kinderen van het kindertehuis.

Op onze laatste dag hebben wij een bedrag van € 450,- overhandigd aan de leiding van het kindertehuis. Afgesproken is om het geld als volgt te besteden:
– 13 jongens en 13 meisjes inschrijven voor het behalen van hun zwemdiploma A (en evt B)
– Inhuren van een schoonmaakster
– Inhuren van twee huiswerkbegeleiders
– Grote schoonmaak binnenkant en buitenkant huis

Zwemlessen:
De kinderen van het kindertehuis Noskasita hadden aangegeven dat ze heel graag willen leren zwemmen. 13 jongens en 13 meisjes krijgen twee keer in de week zwemles in het zwembad Wikontrin. Inmiddels hebben alle kinderen hun zwemdiploma gehaald.

Voetbaltraining voor de jongens:
Verder kunnen de kinderen wekelijks onder begeleiding volleyballen en voetballen op een sportveld in de buurt. 6 jongens zijn ingeschreven bij een vereniging. Voor deze jongens is sportkleding en schoeisel aangeschaft.

Huiswerkbegeleiding:
Er zijn twee begeleiders ingezet voor het maken van huiswerk. Om de ene week krijgt de leiding van het kindertehuis een weekstaat van de school waarin de schoolresultaten van de kinderen in staan. Aan de hand van de weekstaat wordt bepaald welke kinderen huiswerkbegeleiding nodig hebben. Deze kinderen krijgen huiswerkbegeleiding van de twee gediplomeerde huiswerkbegeleiders.

Schoonmaak:
Er zijn ook twee schoonmakers ingehuurd die drie keer in de week het tehuis schoonmaken. Hierdoor worden de kinderen minder ingezet om huishoudelijk werk te verrichten. Op de dagen waarop de kinderen naar zwemles gaan zijn ze al vanaf s’morgens erg enthousiast. Ook het voetballen vinden de jongens erg leuk en kunnen niet wachten om hun nieuwe sportkleding en schoeisel te mogen dragen. De leiding van het kindertehuis heeft ook aangegeven dat de jongens minder kattekwaad uithalen sinds ze sporten.